Óda dvaceti let

• 2 / 4
  • 3 / 4
  • 4 / 4

Renault Mégane patří mezi nejoblíbenější evropské vozy nižší střední třídy a řadu příznivců má i u nás. Na trhu je přes dvacet let a celkem se prodalo 6,5 milionu těchto vozů. Nyní přichází do prodeje čtvrtá generace, která překvapí vyspělou technikou, cenou a bohatou výbavou.

Nový Renault Mégane se skutečně povedl. Je elegantní a nabízí moderní techniku. Základní verzi 1.6i/84 kW lze pořídit za 339 900 Kč, s nadprůměrně štědrou výbavou, nejlevnější vznětová verze 1.5 dCi/66 kWje o 60 000 Kč dražší.  Jako první zamířil do prodeje pětidveřový hatchback, prostornější kombi oslavilo premiéru na nedávném ženevském autosalonu a nabídku doplní koncem letošního roku. Ve srovnání s předchůdcem má čtvrtá generace sportovnější proporce – je zhruba o 6 cm delší a zároveň o 2,5 cm nižší. Stabilnější postoj na silnici mu zajišťuje také o 3 cm delší rozvor náprav a zároveň o 5, resp. 4 cm širší rozchod kol.

Technika především!

Mégane nyní využívá novou modulární platformu aliance Renault Nissan s označením CMF (již na ní stojí větší modely Espace a Talisman). Kromě zmiňovaného zvětšeného rozvoru náprav a rozchodu kol byly jízdní vlastnosti vylepšeny také pevnější karoserií a novou konstrukcí obou náprav. Ty opět využívají klasické konstrukční prvky – vpředu vzpěry McPherson a spodní příčná ramena, vzadu vlečená ramena spojená zkrutnou příčkou. Hřebenové řízení je opatřeno elektrickým posilovačem, jehož účinnost klesá s rostoucí rychlostí. Brzdovou soustavu tvoří u všech motorizací čtveřice kotoučů, kola se nabízejí ve velikosti od 15 až do 18 palců. Špičková, sportovně laděná verze Mégane GT je standardně vybavena aktivním řízením zadních kol, které obstarávají dva elektromotory. Tento systém omezuje vrozenou nedotáčivost a znatelně zmenšuje poloměr otáčení. Řidič si v tomto případě může volit některý ze čtyř jízdních režimů, zaměřených buď spíše na jízdní komfort, nebo sportovní jízdní zážitky.

Kombi nabídne delší rozvor

Ten, kdo bude potřebovat vzadu častěji vozit dospělé pasažéry, by měl raději počkat na chystané kombi, které opět dostane výrazně prodloužený rozvor. Řidiči samozřejmě může pomáhat celá armáda asistenčních systémů, např. adaptivní tempomat, systém nouzového brzdění, varování před opuštěním jízdního pruhu, systém monitorování mrtvého úhlu, zadní parkovací kamera atd. S méganem jsme už jezdili a kromě sebejistých jízdních vlastností lze pochválit také odhlučnění interiéru, které ještě o něco překonává svého předchůdce. Zavazadlový prostor vykazuje základní objem 384 l, po sklopení zadního sedadla se zvětší až na 1247 l, což jsou v nižší střední třídě nadprůměrné hodnoty.

Ceny od 339 900 Kč

Nejlevnější mégane (339 900 Kč) je se zážehovým atmosférickým čtyřválcem 1.6 SCe/84 kW a je velmi slušně vybaven. Součástí základní výbavy Life je například šest airbagů, tempomat, palubní počítač, elektricky ovládaná a vyhřívaná zrcátka, autorádio nebo manuální klimatizace.

Motor 1.6 SCe ale bude možné objednávat až později, v tuto chvíli je tak základem přeplňovaný čtyřválec 1.2 TCe (74 kW) za 377 900 korun. V tomto případě se ale jedná už o druhý stupeň výbavy Zen, který přidává mlhovky, kožený volant, elektrické stahování zadních oken, sedadlo řidiče s bederní a loketní opěrkou a v rámci akční nabídky také dvouzónovou automatickou klimatizaci nebo dešťový a světelný senzor. Zážehový přeplňovaný motor 1.2 TCe je k dispozici také ve výkonnější verzi s 97 kW(394 900 Kč). Výkonovým vrcholem je pak motor 1.6 TCe/151 kW.

Ze vznětových motorů jsou k dispozici motory 1.5 dCi s výkonem 66 kW (399 900 Kč) nebo 81 kW (444 900 Kč) a 1.6 dCi s výkony 96 kW (509 900 Kč) a 118 kW (649 900 Kč).

Dvanáctistovku s 97 kW a patnáctistovku s 81 kW je možné kombinovat i s dvouspojkovou převodovkou. U benzinového agregátu je sedmistupňová a připlácí se za ní 50 000 Kč, turbodiesel je možné kombinovat se šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou (příplatek 40 000 Kč).

Čtěte více
Rozšiřujeme tým o programátory, kodéry, obchodníky, copywritery

Nabízíme práci na HPP, VPP, smlouvy i studentům nebo čerstvým absolventům po škole. Získáte náskok před ostatními a zkušenosti, ze kterých můžete těžit po celý život. Naše ... čtěte hned

Speciály
Proč ještě nešetříte na povinném ručení?

Povinné ručení je každoroční výdaj, kterému neunikne žádný motorista. Jde o zákonnou povinnost, jenž sice kryje riziko způsobené škody, ale současně zvyšuje pravidelné ... čtěte hned

ŽENEVA 2015

Z letošního autosalonu v Ženevě pro vás máme fotky všech důležitých automobilových novinek. Co nenajdete tady naleznete vždy na našem Facebooku. čtěte hned

Continental