Ženevský autosalon: Ofenziva jménem SUV

Vydal Administrator   |   Publikováno 30. 03. 2016

Prodeje automobilů SUV trhají rekordy. Například BMW nebo Mazda chtějí do dvou let v USA prodávat každé druhé auto této třídy. A ve stylu SUV se nesl i letošní ženevský autosalon. Nejzajímavější automobily SUV představil Seat, Škoda či Maserati. Mezi nejzajímavější novinky lze dále zařadit například Fiat 124 Spider, Audi A4 Allroad, BMW M2, Audi Q2, Kiu Niro nebo Opel Concept GT.

Audi

Prémiová značka koncernu Volkswagen přivezla do Ženevy své nejmenší SUV Q2.

Městský crossover je na délku (4,19 m) kratší než Škoda Yeti, jeho poznávacím znakem bude specifický zadní sloupek. Audi Q2 bude mít v nabídce šest motorických variant od zážehového tříválce TFSI 1,0 litru až po vznětové čtyřválce TDI 2,0 litru s výkony od 85 do 140 kW. Nejsilnější verze nabídnou sériově  pohon všech kol. Novinka na český trh dorazí na podzim, objednávat ji však bude možné už v létě.

BMW

Mezi rozsáhlou expozicí mnichovské automobilky se vyjímal luxusní sedan s označením M760iL xDrive.

Vlajková loď německé prémiové značky má pod přední kapotou dvěma turbodmychadly poháněný 6,6litrový dvanáctiválec. Jeho výkon 600 k jde prostřednictvím osmistupňového automatu na všechna čtyři kola. Dodejme, že velký sedan sprintuje z nuly na stovku rychleji než M5, maximálka je omezena na 250 km/h, popřípadě 305 km/h, a kromě pohonu všech kol má tahle „sedmička“ také řiditelnou zadní nápravu a adaptabilní tlumiče. Vše je samozřejmě s podpisem a posvěcením mnichovské divize M…

Ford

V Palexpu se prezentoval posílenou fiestou
a modernizovaným SUV Kuga.

Dostal celou novou přední část a pod kapotu poprvé malý turbodiesel 1.5 TDCI (88 kW), která v rámci downsizingu nahrazuje starší dvoulitr. Kromě těchto novinek se pak expozice značky soustředila na rozšíření nabídky luxusní řady Vignale, která dosud nabízela pouze mondeo v karoserii sedan a kombi.  Nově nabídku rozšíří pětidveřový liftback, S-Max a americké SUV Edge. První na trh dorazí S-Max, Edge a Mondeo liftback se ukáže až příští rok.

Citroën

Přivezl do Ženevy svou novou dodávku SpaceTourer, se kterou hodlá vstoupit i na pole velkých osobních MPV.

Dokládala to zajímavě zbarvená studie SpaceTourer Hyphen s pohonem všech kol, kterou připravuje pro Citroën alsaská firma Dangel. Pod kapotou byl dvoulitrový turbodiesel BlueHDi (110 kW) kombinovaný s ručně řazenou šestistupňovou převodovkou. Kromě nového MPV byl hvězdou expozice plážový čtyřmístný kabriolet E-Mehari. Jak název napovídá, jedná se o elektromobil, jménem pak navazuje na slavný „plastový“ teréňák, který si, mimo jiné, zahrál mnoho rolí ve slavných francouzských komediích ze 60. a 70. let minulého století. Novodobé méhary bude mít samozřejmě  díky elektromotoru o výkonu 68 koní nulové emise a vyvine maximální rychlost 110 km/h. S akumulátorem o kapacitě 30 kWh ujede okolo 200 km a na trh by se mělo dostat v příštím roce.

Fiat

Opět začíná rozpínat svou modelovou nabídku, ovšem tentokrát je to s pomocí jiných značek.

V ženevské expozici jsme mohli vidět například pick-up Fiat Fullback což bylo převlečené Mitsubishi L200, Fiat 500X alias Jeep Renegade a především Fiat 124 Spider, který představuje novou generaci Mazdy MX-5 v italském kabátě. Obdivovaný roadster však určitě nebude lídrem prodejů této mainstreamové značky, tím by se měla stát nová generace modelu Tipo, který se v Ženevě představil také jako pětidveřový hatchback a praktické kombi. Nejkratší model měří 4,37 m, kombi je o 20 cm delší a pod výklopným víkem skrývá zavazadelník objemu 550 litrů. Jestli tento model vrátí Fiat mezi uznávané značky nižší střední třídy, zůstává nezodpovězenou otázkou, podle slov evropského šéfa koncerna FCA Alfredo Altavilla je projekt modelu Tipo nejdůležitějším v historii tohoto uskupení.

Hyundai

Představil konkurenta pro Toyotu Prius a zároveň i Nissan Leaf.

Automobil s názvem Ioniq má podobně tvarovanou karoserii typu liftback jako Toyota, se špičkovým koeficientem odporu vzduchu cx 0,24 a zavazadlovým prostorem o objemu 750 litrů. Nabízet se bude jako hybrid, který by měl kombinovat zážehový motor 1.6 litru o výkonu 105 k s elektromotorem (43 k) a také jako čistokrevný elektromobil. Ten bude mít elektromotor o výkonu 128 k, baterii o kapacitě 28 kWh a dojezd okolo 250 km.

DS

Automobile dokončila „rebranding“ svých modelů nejmenším DS3.

Po loňské modernizaci modelů DS5 a DS4, u nichž především zmizelo logo Citroënu, se dočkal i nejmenší a nejstarší DS3. Ten kromě nové masky dostal i nové světlomety LED, asistenční systémy (např. Active City Brake) a komunikační systémy MirrorLink a Apple CarPlay. Za zmínku určitě stojí neobyčejně široká možnost individualizace, u značky DS hovoří 78 barevných kombinací karoserie… Novinkou je pak verze DS3 Performance poháněná motorem 1.6 THP (153 kW), která nahradila model DS3 Racing. Vedle DS3 mohli návštěvníci obdivovat i zlatou studii DS E-Tense Performance. Koncept dvoumístného elektrického supersportu se značkou DS s karbonovým monokokem a karoserií z kompozitních materiálů ztělesňuje touhy představitelů francouzské značky na téma, kde by ji zřejmě chtěli vidět. Elektromotor o výkonu 402 k posílá točivý moment (až 516 Nm) na zadní kola, automobil z klidu na 100 km/h zrychlí za
4,5 s a měl by ujet až 360 km.

Peugeot

Představil po 3 letech facelift řady 2008.

Automobil dostal novou přední masku s výraznějším žebrováním, širší blatníky a ochranné prvky na karoserii, které mají vyjadřovat jeho „pseudodobrodružný“ charakter. Výbavové verze Access, Active a Allure doplňuje nová verze GT Line, která je společná pro celou modelovou řadu Peugeot, a nabídku doplňuje o sportovní červeno-černý motiv. Novinkou ve výbavě je systém Mirror Screen, který funguje na bázi technologie MirrorLink a Apple Carplay, zpětná parkovací kamera a systémy Active City Brake a Park Assist. Všechny motory splňují emisní normu Euro 6, čtyři z nich pak jsou ve svém segmentu „Best in Class“.

Opel

Představil facelift modelu Mokka pod názvem X, který zdůrazňuje schopnosti automobilu na všech površích, zvláště u verzí s pohonem všech kol.

Pod diktátem módy dostal nové světlomety LED vpředu i vzadu, inovované pohonné jednotky a multimediální systém IntelliLink se sedmi nebo osmipalcovým displejem, který umožňuje plnou konektivitu se systém Android Auto a Apple CarPlay.

KIA

Se sice v rámci hal Palexpo trochu krčila v koutě, to však neznamená, že by na výstavní ploše nevystavovala zajímavé modely.

Pro český trh bude asi zajímavější druhá karosářská varianta modelu Optima v podobě kombi Sport-
wagon, která navazuje na loňskou studii Sportspace. Vnějšími rozměry se neliší od sedanu, pod elektricky otevíratelným víkem je prostor o objemu 553 litrů. Druhá novinka s názvem Niro představuje kompaktní rodinný crossover o délce 4355 mm, pohonné ústrojí však kombinuje zážehový čtyřválec 1.6 GDI (77 kW) a elektromotor o výkonu 32 kW.

Renault

Se pochlapil a vyrábí velmi pohledná auta. Výjimkou není ani nová generace modelu Scénic.

Stejně jako poslední espace míří také scénic mezi crossovery, ve srovnání se svým předchůdcem má totiž širší rozchod kol a vyšší světlou výšku. V Ženevě se zatím představila krátká verze, ale v plánu je i výroba většího Grand Scénicu se třemi řadami sedadel. Kromě této novinky patřil mezi obdivované novinky i nový Mégane Estate. Oproti pětidveřovému hatchbacku má kombi delší rozvor a mělo by mít údajně nejdelší ložnou plochu ve svém segmentu. Motorová paleta kopíruje hatchback včetně varianty GT, která bude standardně disponovat systémem natáčení zadních kol
4 Control.

SUBARU

Ukázalo, jak bude vypadat druhá generace kompaktního crossoveru odvozeného od příští imprezy.

XV nebude žádný drobek, koncept má na délku 4,52 m, na šířku 1,92 m, je 1,57 m vysoký, rozvor pak činí 2,67 m. Obouvá obří 19“ pneumatiky o rozměru 245/50 a chlubí se speciálním lakem Glacier Khaki Silica, jenž by se mohl objevit v nabídce pro produkční XV. Tak jako vždy, i tentokrát se bude tento model vyrábět výhradně s motory boxer a trvalým pohonem všech kol.

V souvislosti se značkou Subaru máme ještě jednu zajímavou aktuální zprávu. Na autosalonu v New Yorku se koncem března představuje zcela nová generace sériové imprezy. Nejzajímavější je skutečnost, že se jedná o první Subaru pyšnící se novou modulární platformou, která bude využita u nových modelů až do roku 2025. Počítá tedy mimo jiné i se zástavbou hybridní a plug-in hybridní techniky. V otázce pohonu je zajímavé, že by se pod kapotu měl dostat také povedený přeplňovaný boxer 1.6 s přímým vstřikováním benzinu a pro Evropu i vznětový motor, který ale slibné vyhlídky neočekává, a v budoucnu ho zřejmě nahradí hybridní pohony.

Nissan

Představil své nejprodávanější modely Qashqai a X-Trail. V zajímavých designových verzích Premium Concept.

Ty které by se v případě sériové výroby dostaly na vrchol nabídky obou modelových řad. Speciálně qashqai všaj skrýval pod elegantním matným lakem ještě něco jiného. Technologie Piloted Drive 1.0 umožňuje bezpečnou autonomní jízdu v jednom pruhu v hustém dálničním provozu a již letos se dostane do výbavy tohoto oblíbeného crossoveru, i když jenom pro japonský trh.

Škoda

Škoda Vision S se nakonec stala jednou z obdivovaných hvězd autosalonu.

Předobraz sériového SUV, které by se údajně mělo jmenovat Kodiaq, nadchnul exteriérem i interiérem, sériová podoba bude určitě mnohem střízlivější, ale základní proporce už se nezmění. Hranaté tvary jsou adekvátní současnému designovému jazyku automobilky. Přední část přichází s nízkou maskou chladiče a LED světly. Koncept má kliky schované v linii spojující přední a zadní světla, v zadní části nepřehlédnutelně působí dvojitá koncovka výfuku a spoiler nad zadním oknem, kola mají rozměr 21 palců. Interiér plný displejů nabízí místo pro šest cestujících ve třech řadách. Poprvé je pod kapotou Škody hybridní pohonné ústrojí kombinující čtyřválec 1.4 TSI a elektromotor s celkovým výkonem 166 kW. Podle představitelů automobilky by se hybrid měl do tří let dostat i do sériové výroby. První na řadě bude modelová řada Superb.

Volkswagenu

Předvedl se gigantickou expozicí, novinky ale bylo třeba hledat.

Určitě nás zaujal koncept SUV kabrioletu Breeze (vánek) s přeplňovaným tříválcem 1.0 TSI (81 kW), který je předobrazem sériového modelu malého SUV na bázi modelu Polo (…který samozřejmě bude mít i střechu). Tiskové informace nespecifikují, zda bude k dispozici i varianta s pohonem všech kol. Mimochodem, Volkswagen chce mít v každém segmentu (kromě mini automobilů) jeden model SUV, tohle tedy bude úplný základ. Mezi ním a tiguanem se ještě objeví model T-Rock na bázi modelu Golf.

Nejmenší Volkswagen up! prodělal
první facelift, v jehož rámci dostal nové světlomety, nárazníky, modernější infotainment a poprvé také přeplňovaný motor. Zážehový tříválec 1,0 litru o výkonu
81 kW poskytne tomuto „prckovi“ lepší dynamiku, než jakou měl ve své době Golf GTI první generace. Co se týče opačného pólu nabídky, Volkswagen oznámil premiéru nového pětimetrového sedanu s názvem Phideon, který je zatím určen pouze pro čínský trh a stojí na platformě MLB s podélně uloženými zážehovými motory. Ukázal jej však pouze na slavnostním večeru před autosalonem, na stánku, v samotné expozici se však neobjevil.

SEAT

Začne vyrábět své vůbec první SUV. Tento model pomůže výrazně oživit již tak stoupající poptávku po španělské značce.

Ateca, která se bude vyrábět na stejné lince společně s připravovaným SUV Škody, je 4,36 m dlouhá, což ji řadí do střední třídy SUV mezi modely Nissan Qashqai, Hyundai Tucson nebo Kia Sportage. Ateca je postavena na platformě MQB a technicky je částečně spřízněná s modelem Leon. Může se pochlubit zavazadlovým prostorem o objemu až 510 litrů, pod kapotou najdete tradiční koncernový koktejl od přeplňovaného tříválce 1,0 litru až po turbodiesel 1,6 litru. Základní verze budou mít poháněná pouze přední kola, zbytek budou čtyřkolky.

Čtěte více
Novinky
Accenture Hackathon má vítěze. České porotce zaujala aplikace na nábor a analýzu práce programátorů.

O minulém víkendu se utkali o vítězství mladí technologičtí nadšenci z osmi zemí Evropy a Středního východu v mezinárodním „propojeném“ Accenture Hackathonu. Účastníci v ... čtěte hned

Speciály
Proč ještě nešetříte na povinném ručení?

Povinné ručení je každoroční výdaj, kterému neunikne žádný motorista. Jde o zákonnou povinnost, jenž sice kryje riziko způsobené škody, ale současně zvyšuje pravidelné ... čtěte hned

ŽENEVA 2015

Z letošního autosalonu v Ženevě pro vás máme fotky všech důležitých automobilových novinek. Co nenajdete tady naleznete vždy na našem Facebooku. čtěte hned

Continental